Qui som?

Descarrega la Carta de presentació en pdf:a

Curta redrftyhyyyyyyyyLlarga


COOPERATIVA DE CONSUMIDORES I PRODUCTORES ECOLÒGIQUES LA UNIÓ DE POBLENOU

Assemblea Datzira març 2012

Assemblea d’inici de curs al Mas La Datzira (2011)

Les cistelles del dijous!

Qui som?

La cooperativa la Unió és un projecte d’alimentació ecològica nascut a Poblenou l’any 2006 format per consumidores i productores* d’aliments ecològics. La cooperativa la Unió volem ser un tipus d’AMAP (Associacions pel Manteniment de l’Agricultura Pagesa) a la catalana on les sòcies considerem el manteniment i desenvolupament de l’agricultura pagesa i ecològica, la salut, la cura del medi ambient i el benestar animal com a coses prioritàries. A més a més hem acordat que les consumidores es comprometran a comprar la producció de les productores a un preu just i per avançat.

Els aliments són llaurats, cultivats, recollits i/o elaborats al Mas La Datzira (Moià) on es cultiven 1.5 ha d’horta, 43 ha de pastures i bosc, on hi habiten 3 persones, 32 cabres, 1 truja, garrins, mes de 50 gallines i pollastres i altra fauna variada. També, encara petits, hi ha uns 20 fruiters, alguna parra i molt de romaní.

Que ens caracteritza?

En primer lloc volem gaudir d’una verdura i altres aliments ecològics (tant pel seu cultiu com per la seva proximitat a Barcelona) de qualitat, amb un preu just que possibiliti d’una banda la continuïtat de la pagesia al nostre territori i de l’altra que el consum conscient, crític i responsable no sigui un luxe.

Volem aconseguir que les relacions consumidores-pageses no siguin tant sols econòmiques, sinó que s’estableixin vincles de col·laboració, treball conjunt i empatia. Creiem en la importància de  d’establir llaços entre el món rural i el món urbà més enllà de les lleis de l’oferta i la demanda, on sempre prima maximitzar el benefici per sobre de la cura i manteniment del medi ambient. Volem trencar amb el poder de les multinacionals que exploten recursos i persones i afavorir les relacions de proximitat entre nosaltres.

Creiem que el fet de que productores i consumidores participin conjuntament en la presa de decisions és important. Per això a la Cooperativa la Unió entre totes les sòcies fem la programació d’allò que es vol menjar i plantar, parlem de la marxa de la finca, dels problemes climàtics, del funcionament intern, de projectes i il·lusions

que encara estan per construir. Per això hi ha assemblees mensuals a la Teixidora (Poblenou) on des de l’horitzontalitat i la confiança es prenen les decisions de la cooperativa, aprenem i ens formem en diversos temes i construïm un projecte de cooperativisme en el qual creiem.

Apostem per l’autogestió del projecte en tots els nivells. Pel que fa a la finca, aquesta és de cultiu ecològic, i cada cop amb més planter propi i amb llavors de varietats antigues, utilitzem compost dels animals i comptem amb aviram i cabres que campen de dia sense tanques. Tractem de tenir la màxima varietat que la terra i el clima ens permeten.

Fem xarxa i també ens relacionem amb altres productores ecològiques per comprar fruites i d’altres productes que el Mas de la Datzira no pot oferir-nos.

Que ens dóna ser sòcies de la cooperativa?

– En primer lloc rebre una cistella setmanal amb verdures de cultiu ecològic, de temporada, fresca i de prop (a més de làctics, germinats, fruits secs, ous, pa…).

– En segon lloc conèixer la procedència i qualitat dels aliments, saber que és el que estem menjant, contribuir al manteniment de la pagesia local i aprendre sobre agricultura ecològica i consum.

– La possibilitat d’anar al Mas de la Datzira a ajudar a plantar, cultivar i recollir allò que després ens menjarem.

– Assumir un altre tipus de consum allunyat de les dinàmiques mercantilistes a les que estem acostumades.

Participa!

Si vols participar-hi tant sols has de posar-te en contacte amb nosaltres. Donat que la producció és limitada per a unes 30 famílies en alguna ocasió hi ha hagut gent que no ha pogut entrar-hi al moment, la qual passa a una llista d’espera i entra quan hi ha una baixa.

On som?

Ens reunim els dijous a les 20,00h a l’Ateneu Popular La Flor de Maig, [c/ Dr. Trueta,  núm. 195 08005 Barcelona]

O al blog: https://verdurita.wordpress.com

Twitter: @uniopoblenou

a

PER SABER MÉS…

La cooperativa de consum ecològic “La Unió” va néixer al llarg del curs 2008, després de 3 anys de vida en què vam existir sense nom oficial.

Som un grup de poblenovins i poblenovines que l’estiu de 2006, vam començar un projecte de consum alimentari ecològic. Un amic va prendre la decisió de deixar la ciutat i anar a viure a la Datzira una comunitat rural on estaven fent un projecte molt interessant: remodelar una masia i cultivar un hort sense insecticides, és a dir, fent agricultura ecològica . Ens va comentar que li agradaria que a Poblenou poguéssin portar les verdures que cultivaven i que ja venien a altres pobles i ciutats. Així va començar a funcionar el projecte de consum ecològic de productes d’horta.

S’ens va acudir que podríem utilitzar la parròquia com a lloc on recollir les cistelles i així ho vam fer amb el permís de l’Oriol, el rector. Cada setmana portaven una cistella bàsica amb els productes del temps. Això ens va ajudar a prendre consciència que no sempre podem menjar el que volem: les cistelles a l’hivern potser eren molt monòtones (enciam, pastanaga, patata, ceba, escarola, porros, alls, col) però a la primavera i sobretot l’estiu es produïa un esclat alimentari (tomàquets, carbassons) amb més productes.

Assemblea al CSOA LA Teixidora

De resultes de fer el repartiment a la parròquia es van apuntar algunes dones i famílies, i es va crear un caliu interessant. El grup va anar creixent entre familiars i amics fins a ser de 10 a 15 unitats familiars. Vam conèixer gent nova, alguns marxaven i altres començaven, de manera que era molt dinàmic.

Els pagesos productors de La Datzira ens va convidar diverses vegades a visitar-los i totes les vegades va ser una experiència molt enriquidora: vam poder conèixer un altre model de vida més arrelat a la terra i amb un projecte alternatiu al darrera: el viure en comunitat tot reconstruint la masia.

El curs passat ens van comentar que volien descansar un any de l’hort i replantejar el projecte, ja que hi havia molta gent que s’estava desapuntant. Ens van presentar una cooperativa de pagesos que també cultiven ecològic, l’Arc de Natura. El curs passat vam estar amb ells, vam aconseguir uns baixos d’un immoble ocupat a Poblenou per poder deixar les verdures i va entrar molta gent nova.

Aquest curs hem engegat de nou amb La Datzira, i probablement canviarem de lloc social en breu. Hi ha qui parla fins i tot de constituïr­nos com a cooperativa de consum.

De moment cal parlar molt i conèixe’ns els uns als altres i començar a caminar de nou.


Respostes

  1. hola,
    soc la mar Datzira i acavo de veure que hi ha una masia que es diu igual que jo, com que el nom de datzira no es gens comu ma soptat molt,
    m’agraderia poder-la visitar un dia per aixo el hi demano que menviin un mail amb informacio del lloc, una de les meves preguntes es si es pot passas una nit alla o anar-hi a dinar o tota aquella informacio de la masia que em puguin donar,
    els hi estaria molt agraida.
    atentament
    mar datzira

  2. En hora buena por vuestra iniciativa tan pionera en todo el estado, espero que sea de ejemplo para que se creen muchisímas más en Barcelona ciudad.
    Mucha suerte

    Antonio Scotti

  3. bona tarda,

    Voldria saber si actualment hi ha llista d’espera i també si una cistella és excessiva per una persona sola i quin preu aproximat té.

    Gràcies,

    David

  4. […] Qui som? […]

  5. […] Que no saps que és la Cooperativa La Unió? https://verdurita.wordpress.com/quiso/ […]

  6. […] Que no saps que és la Cooperativa La Unió? https://verdurita.wordpress.com/quiso/ […]


Deixa un comentari

HUMOR GRÀFIC I DRETS LABORALS

PRIMER CONCURS INTERNACIONAL D´HUMOR GRÀFIC EN DRETS LABORALS

El remolí

quadern de resistència local

arrcirehom

Agricultura i Ramaderia de Responsabilitat Compartida - Manresa

Banc Expropiat de Gràcia

Teixint xarxes de suport mutu. Expropiant bancs al capital

MESPILUS

Cooperativa de Consum del Poblenou

La Repera

Jornades de trobada i debat entre pagesia i consumidors en l'agroecologia

colesicabras

verdes como coles, bravas como cabras

Food Sovereignty Global

Cooperativa de Consum i Producció Ecològiques

Stop Monsanto / Stop-monsanto.es

Alimentos transgénicos qué son y por qué presentan una amenaza. #stopmonsanto

XAC

Xarxa d´Agroecologia de Castelló

PALABRE-ANDO. Porque contar es otra forma de caminar. Textos de Gustavo Duch

Mucha gente pequeña, en muchos lugares pequeños, cultivarán pequeños huertos...que alimentarán al mundo.

30 panxes

Cooperativa de consum ecològic de La Sagrera

i un rave!

Cooperativa de Consum Agroecològic

La Garangola

Grup de Consum Ecològic de la Sagrada Familia

qué hago con mi cesta de verduras

Cocinando con lo que llega en nuestra cesta semanal de verduras ecológicas.

Argelaga

Revista llibertària contra el desenvolupament.

les Horteres de la Ribera

Cooperativa de consum del barri de la Ribera (Casc Antic, Barcelona)

Ateneu La Flor de Maig

Espai veïnal per a la creació d'un barri més lliure i just

KanPasqual

Just another WordPress.com site

Estèvia Poblenou

Benvinguts al bloc d’Estèvia, associació de consum responsable al barri del Poblenou de Barcelona.

repoblament.wordpress.com/

Organitzem l'èxode urbà amb seny i alegria!