Enviat per: verdurita | 26/01/2014

Dia de Lluita per la Flor de Maig: crònica del 25 de gener

Panorama_sin_título1

Crònica 25 de gener

Dia gris però esperances assolellades. A les 12 iniciàvem a la Flor de Maig el passi del documental “Autonomía Obrera” sobre les lluites obreres autònomes a l’Espanya dels anys setanta, aquelles que bevien de la tradició de la Comuna, els primers soviets, el situacionisme i les experiències Consellistes. Entre els assistents dues persones clau del barri en referència al tema: en Ramón, ex-treballador de la cooperativa industrial Can Waldés, que encara avui funciona al barri, i en Paco, ex-treballador del Port de B_MG_0219arcelona. Després del passi s’encetà un debat sobre els mètodes de lluita obrera, el context sindical tant de l’època com actual i la necessitat de seguir lluitant malgrat el nostre barri ja no estigui ple de fàbriques funcionant. Al final vam estar d’acord en què aquest debat seria interessant prosseguir-lo un altre dia.

 

A les dues, mentre la flaira del dinar gentilesa del grup dels Vermutets dels diumenges ens  turmentava abans de dinar, el grup de poesia “Los Biolentos anaven preparant el seu show de “poesía al rescate”. Violència rapsòdica, sagnant, i denúncia social a contrapèl i pel boc gros, que va sollevar l’ànim i aixecar efusius aplaudiments entre els comensals. Cap a les 4 pujaven a l’escenari les cantaires de la Coral de la Flor de Maig acompanyades a la guitarra per la Maria Joao, fent un repàs del cant més revolucionari i nostrat mentre els assistents feien sobretaula i potser alguna capcinada.

A les cinc començava la xerrada “Memòria històrica i recuperació del patrimoni” amb la participació de l’Ivan de la cooperativa santsenca Ciutat Invisible i l’advocat Pep Cruanyes. l’Ivan va fer un repàs del cooperativisme a Poblenou, el barri industrial per excel·lència i el més potent de Barcelona (i possiblement de Catalunya) pel què fa a tradició cooperativista. La punta de llança fou la Flor de Maig i també altres com la cooperativa Pau i Justícia, dues experiències que ens poden assenyalar el camí a seguir dins l’anticapitalisme i la lluita social actual, i que ens llegaren un patrimoni fet de solidaritat, treball i lluita col·lectiva dels treballadors oposats al monstre de la industrialització capitalista, que sembrava misèria i marginació en els seus barris. Saber llegir i actualitzar aquestes experiències és un dels grans reptes que tenim com a Ateneu i com a hereus de la Flor de Maig. També va destacar la importància de la solidaritat i fer xarxa entre lluites actuals de recuperació com és el cas de la Lleialtat Santsenca o la Cooperativa Popular Obrera Siglo XX a la Barceloneta.

En Pep Cruanyes va centrar-se en les grans limitacions reparadores de les Lleis de Memòria Històrica aprovades a Espanya i Catalunya, tot compa_MG_0229rant-les amb les polítiques públiques de memòria, molt més reparadores i serioses, de les veïnes França i Alemanya. En Pep va ajudar a fer entenedores aquestes lleis pels assistents, explicant alguns dels seus articles. Davant la qüestió de la recuperació, tant important ara per l’Ateneu Flor de Maig, va quedar clar que ‘s’ha fet molt poc; perquè l’Estat no ha tingut voluntat i l’única llei de patrimoni s’ha fet referida als partits’. Tanmateix la tossuderia d’alguns pobles ha fet possible la recuperació de cooperatives en les vil·les de Caldes i Sènia o bé les dues citades anteriorment a Barcelona.

En el debat posterior es va preguntar a en Pep sobre les possibilitats després d’un judici que podria ser desfavorable als interessos de la Flor de Maig. D’opcions n’hi ha. Però probablement  el més important és que nosaltres, la gent del barri, ens creguem de veritat que la Flor de Maig ens pertany i és nostra. Així ja tenim la lluita guanyada. Passi el que passi.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

HUMOR GRÀFIC I DRETS LABORALS

PRIMER CONCURS INTERNACIONAL D´HUMOR GRÀFIC EN DRETS LABORALS

El remolí

quadern de resistència local

arrcirehom

Agricultura i Ramaderia de Responsabilitat Compartida - Manresa

Banc Expropiat de Gràcia

Teixint xarxes de suport mutu. Expropiant bancs al capital

MESPILUS

Cooperativa de Consum del Poblenou

La Repera

Jornades de trobada i debat entre pagesia i consumidors en l'agroecologia

colesicabras

verdes como coles, bravas como cabras

Food Sovereignty Global

Cooperativa de Consum i Producció Ecològiques

Austrian Adaptation

Expat life in Austria & Part-time Travel

Stop Monsanto / Stop-monsanto.es

Alimentos transgénicos qué son y por qué presentan una amenaza. #stopmonsanto

XAC

Xarxa d´Agroecologia de Castelló

PALABRE-ANDO. Porque contar es otra forma de caminar. Textos de Gustavo Duch

Mucha gente pequeña, en muchos lugares pequeños, cultivarán pequeños huertos...que alimentarán al mundo.

30 panxes

Cooperativa de consum ecològic de La Sagrera

i un rave!

Cooperativa de Consum Agroecològic

La Garangola

grup de consum ecològic del barri de la Sagrada Família

qué hago con mi cesta de verduras

Cocinando con lo que llega en nuestra cesta semanal de verduras ecológicas.

Argelaga

Revista llibertària contra el desenvolupament.

les Horteres de la Ribera

Cooperativa de consum del barri de la Ribera (Casc Antic, Barcelona)

Ateneu La Flor de Maig

Espai veïnal per a la creació d'un barri més lliure i just

KanPasqual

Just another WordPress.com site

Estèvia Poblenou

Benvinguts al bloc d’Estèvia, associació de consum responsable al barri del Poblenou de Barcelona.

MESPILUS

Cooperativa de Consum del Poblenou

%d bloggers like this: