Enviat per: verdurita | 17/08/2013

27/04/2013: un dels episodis més importants de contaminació fluvial a la vall de Marfà

Durant el més d’agost el Col·lectiu cultural i ecologista del Moianès “El Fanal” exposa les obres que han participat en el V Concurs de fotografies de natura, “Aigua al Moianès”.
L’exposició es va presentar a Moià del 28 de juliol al 2 d’agost i properament s’inaugurarà a Catellterçol a l’Espai Franc, del 24 al 27 d’agost, amb horari de 5 a 8 de la tarda. Com que una de les modalitats del certamen és la de denúncia, l’exposició recull fotografies de diversos indrets dels nostres rius i rieres, en situacions no desitjables.
Fora termini van entrar sis obres amb imatges esfereïdores del greu episodi de contaminació fluvial del passat 27 d’abril, de la riera de Marfà o Golarda, al meandre de la Datzira. L’organització del concurs va decidir exposar aquestes obres atès el seu valor de denúncia.És important destacar que la vall de Marfà és un espai protegit des de 1992 i que forma part del PEIN del Moianès i la riera de Muntanyola.

La riera de Marfà o de la Golarda és un afluent del riu Calders i que, després de confluir entre Calders i Monistrol, es dirigeix  cap a l’oest, a buscar el Llobregat a Navarcles. Els valors naturals de la vall de Marfà i la seva riera són inqüestionables. La riera serpenteja en una successió d’inacabables meandres encaixats en una vall flanquejada de cingles. D’entre els valors de la vall, destaca molt especialment la geologia que mostra el solc profund obert pel pas de l’aigua, en un substrat calcari. La geografia complexa converteix la vall en un món a part, amagat. Actualment és una zona tranquil·la on gaudir de la natura: uns pocs sembrats a les planes escadusseres, les pinedes de pi blanc als solells, de pinassa i pi roig a l’obaga i de pi pinyer a la plana al·luvial, la roca exposada als cingles i la cinta ondulada d’aigua entre vegetació frescal, tot plegat harmonitza en un paisatge essencialment natural.La flora i la vegetació tenen interès a nivell català perque conserven alguns elements submediterranis força rars a la resta del territori nacional. L’espai és una zona molt rica en densitat i diversitat de carnívors com la fagina, la guineu, la geneta i el gorja blanc. Entre els ocells d’aquest espai cal destacar les diverses àrees d’interès per a la cria de duc (Bubo bubo) i l’àliga marcenca (Circaetus gallicus), així com d’una àrea de campeig de l’àliga cuabarrada (Hieraaetus fasciatus). També destaquen les espècies vinculades als ecosistemes fluvials com el cranc de riu (Austropotamobius pallipes) i la llúdriga (L. Lutra), així com diversos peixos autòctons com la bagra comuna (Leuciscus cephalus) o el barb cua-roig (Barbus haasi). Pel que fa als amfibis, cal mencionar la salamandra, el tòtil, la granota verda i la reineta. Aquests valors han quedat perfectament documentats tant al PEIN de 1992, com en la seva ampliació del 2010 i també a la 2a Jornada de prospecció biològica que va organitzar la Generalitat de Catalunya, al juny del 2012. Altra cosa són els recursos que s’hi esmercen i com es gestiona aquest espai d’interès natural.

Els autors de les fotografies són persones vinculades al territori. Pertanyen a l’Associació La Datzira, viuen i treballen al Mas La Datzira i des de l’any 1998 fan producció ecològica. Per sort, reguen els seus productes amb aigüa d’una deu i no l’agafen de la riera. Costa poc d’imaginar l’ensurt i la indignació davant d’aquest episodi de contaminació, per part de la gent que viu de la terra i s’estima la vall de Marfà.

Els autors ens han autoritzat per a publicar-les al blog, per difondre-les al màxim possible i compartir-les amb vosaltres, també per fer-les arribar a les institucions que poden intervenir directa o indirectament, com  l’Ajuntament de Moià i l’ACA.

Les imatges que us presentem són colpidores i posen de manifest que determinades males pràctiques ambientals de certes empreses ubicades als polígons industrials de Moià, no poden continuar passant. La impunitat amb la qual s’han portat a terme fins ara, ha de formar part del passat de Moià, de l’època fosca de 28 anys de gestió nefasta, que a a més de consentir aquestes pràctiques, ens ha portat a ser un dels pobles més endeutats de Catalunya i Espanya. Volem que l’actual govern local posi fi a aquesta barbàrie ambiental i apliqui amb rigor l’ordenança d’abocaments municipals, car l’Ajuntament de Moià és l’administració competent per controlar i sancionar i si cal, tancar l’activitat i/o iniciar la via judicial.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

HUMOR GRÀFIC I DRETS LABORALS

PRIMER CONCURS INTERNACIONAL D´HUMOR GRÀFIC EN DRETS LABORALS

El remolí

quadern de resistència local

arrcirehom

Agricultura i Ramaderia de Responsabilitat Compartida - Manresa

Banc Expropiat de Gràcia

Teixint xarxes de suport mutu. Expropiant bancs al capital

MESPILUS

Cooperativa de Consum del Poblenou

La Repera

Jornades de trobada i debat entre pagesia i consumidors en l'agroecologia

colesicabras

verdes como coles, bravas como cabras

Food Sovereignty Global

Cooperativa de Consum i Producció Ecològiques

Austrian Adaptation

Expat life in Austria & Part-time Travel

Stop Monsanto / Stop-monsanto.es

Alimentos transgénicos qué son y por qué presentan una amenaza. #stopmonsanto

XAC

Xarxa d´Agroecologia de Castelló

PALABRE-ANDO. Porque contar es otra forma de caminar. Textos de Gustavo Duch

Mucha gente pequeña, en muchos lugares pequeños, cultivarán pequeños huertos...que alimentarán al mundo.

30 panxes

Cooperativa de consum ecològic de La Sagrera

i un rave!

Cooperativa de Consum Agroecològic

La Garangola

grup de consum ecològic del barri de la Sagrada Família

qué hago con mi cesta de verduras

Cocinando con lo que llega en nuestra cesta semanal de verduras ecológicas.

Argelaga

Revista llibertària contra el desenvolupament.

les Horteres de la Ribera

Cooperativa de consum del barri de la Ribera (Casc Antic, Barcelona)

Ateneu La Flor de Maig

Espai veïnal per a la creació d'un barri més lliure i just

KanPasqual

Just another WordPress.com site

Estèvia Poblenou

Benvinguts al bloc d’Estèvia, associació de consum responsable al barri del Poblenou de Barcelona.

MESPILUS

Cooperativa de Consum del Poblenou

%d bloggers like this: