Enviat per: verdurita | 24/02/2013

Notícies des de la Datzira a la vall de Marfà

img_0383_reb

Bones des de la Datzira:

Aquí van unes quantes explicacions de com va l`horta per la Datzira.

Comencem amb que estem al mes més fastiguejat per l’hort, junt amb el mes d’abril, quan plantes de tot però no et queda casi res. Sort tenim dels hivernacles, on per finals de març ja tindrem enciams d’escaroler, estan tirant els espinacs mes alegrement que al camp, i avancem altres varietats per l’abril. També gracies a que fem elaborats, i ara rebreu el blat de moro d’escairar. Es el que fem aquí, que hi ha que esperar a que sigui ben sec per portar-ho al molí de Vilada a pelar, o ben dit, a escairar. L’hem cuit perquè a algú no se li quedi d’un any per l’altre al rebost.

Ja comencen a tirar els alls tendres i les faves, i les escaroles dels hivernacles també van estirant el coll. També aquest mes van plantar mes cols repollo i coliflors que vindran pel maig, principis de juny, amb les faves i els pèsols tirabecs o cometodo, arribarà la primavera, que al Moianès ve tard!!

També hi son plantats i creixent cebes vigatanes (les llargues, tipus maraca violàcia i molt dolces), bledes, enciams meravella, i més escaroles i enciams escaroler, resistint els freds al camp tapadets els dies més freds amb les mantes tèrmiques (que som com unes gases que mantenen el terra uns 4 graus per sobre de la temperatura, i que anem posant i traient).

A la hectàrea d’horta que veníem cultivant els últims 8 anys vam tenir un problema molt gros de “pulguilla”, que va devorar unes 1000 cols (coliflors, bròquils, repollo, colinaps…) aquest estiu. Cada any creixia el nombre de bitxets fins que aquest any ens va cridar: prou, vull descansarrr! I així, aquest últim any hem estat enfeinats també posant en marxa dos hectàrees més: rompuda, vallar per les cabres i rucs, treure arrels… i encara no hem acabat. D’aquesta manera podrem fer una rotació més adient: hem sembrat adob en verd (lleguminoses més cereals, per anar segant i incorporant al  terra) i fins el 2014 reposarà.  I després ho anirem fent amb les altres parcel·les.

I el tema cabres:  per abonar utilitzem els fems del ramadet que tenim, compostant-lo, a més d’una mica de gallinassa i dels rucs.  Quan hi tenim menys verdures ens arriben els cabrits, que, per cert, encara queden alguns per encarregar. Si us animeu els venen a 90 e amb uns 7 k !! I al març podem posar làctics a la cistella (2 iogurts de 300 grs i per encàrrecs, a més de mató)

Veieu com es va tancant l’any hortera, hivern, cabres i esperant la primavera. Sense parar de fer feina, ostres tu.

Us convidem, però molt, a que ens feu una visita molt aviat, cap al  març o principis d’abril estaria genial, i fem una trobada culinària i una mica d’arrrencar arrels per fer entrar la gana!!

Els datzirencs de la Vall de Marfà

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

Categories

HUMOR GRÀFIC I DRETS LABORALS

PRIMER CONCURS INTERNACIONAL D´HUMOR GRÀFIC EN DRETS LABORALS

El remolí

quadern de resistència local

arrcirehom

Agricultura i Ramaderia de Responsabilitat Compartida - Manresa

Banc Expropiat de Gràcia

Teixint xarxes de suport mutu. Expropiant bancs al capital

MESPILUS

Cooperativa de Consum del Poblenou

La Repera

Jornades de trobada i debat entre pagesia i consumidors en l'agroecologia

colesicabras

verdes como coles, bravas como cabras

Food Sovereignty Global

Cooperativa de Consum i Producció Ecològiques

Austrian Adaptation

Expat life in Austria & Part-time Travel

Stop Monsanto / Stop-monsanto.es

Alimentos transgénicos qué son y por qué presentan una amenaza. #stopmonsanto

XAC

Xarxa d´Agroecologia de Castelló

PALABRE-ANDO. Porque contar es otra forma de caminar. Textos de Gustavo Duch

Mucha gente pequeña, en muchos lugares pequeños, cultivarán pequeños huertos...que alimentarán al mundo.

30 panxes

Cooperativa de consum ecològic de La Sagrera

i un rave!

Cooperativa de Consum Agroecològic

La Garangola

grup de consum ecològic del barri de la Sagrada Família

qué hago con mi cesta de verduras

Cocinando con lo que llega en nuestra cesta semanal de verduras ecológicas.

Argelaga

Revista llibertària contra el desenvolupament.

les Horteres de la Ribera

Cooperativa de consum del barri de la Ribera (Casc Antic, Barcelona)

Ateneu La Flor de Maig

Espai veïnal per a la creació d'un barri més lliure i just

KanPasqual

Just another WordPress.com site

Estèvia Poblenou

Benvinguts al bloc d’Estèvia, associació de consum responsable al barri del Poblenou de Barcelona.

MESPILUS

Cooperativa de Consum del Poblenou

%d bloggers like this: